Stehags intresse- & försköningsförening

Inbjudan till möte om ridning i Gyaskogen

hästMöte torsdagen den 12 april 2012, kl 19:00 på Stehags bibliotek

Är du intresserad av att rida i Gyaskogen?

Kommunen, med stöd av Stehags Intresse‐ och Försköningsförening, inbjuder till möte för att diskutera och hitta lösningar för att minimera konflikter och kollisioner mellan ridande och andra som rör sig i skogen. Utgångspunkten är att alla ska få plats i Gyaskogen, och att vi måste försöka få till bra lösningar så att gående, motionärer, hundägare, ridande, med flera, kan samsas i skogen med så lite kollisioner och konflikter som möjligt.

Frågan har kommit upp efter att några av motionsspåren har rustats upp de senaste åren. Tyvärr har det ibland ridits vid olämplig väderlek, vilket medfört att spåren på en del sträckningar snabbt förstörts igen. Ridning vid torr väderlek är ofta inte så stort problem, men när marken är fuktig blirdet lätt djupa spår.

Nu under våren‐sommaren 2012 ska resterande del av gula spåret rustas upp. De tidigare upprustade spåren ska också ses över. För att förebygga och hitta lösningar vill vi gärna få igång en diskussion. Det finns förslag till lösningar, men det viktigaste i nuläget är att alla intressenter får möjlighet att framföra sina synpunkter. Därefter bör vi diskutera möjliga lösningar.

Kommunen, med Allan Lickander, Miljö‐ och Samhällsbyggnadsförvaltningen, har åtagit sig att leda arbetet med att hitta lösningar, och mötet är i första hand mellan kommunen och ridintressenter. Vi måste även involvera markägarna i processen, men det får komma i ett senare skede.

Kontaktperson för ridintressenter är: Leif Nilsson, Kärrstorp. Kontakta gärna Leif om du har synpunkter eller frågor: 0413‐54 08 56.

I följande länkar finns en del material från Naturvårdsverket och LRF om ridning i skogen:

http://www.naturvardsverket.se/sv/Start/Friluftsliv/Allemansratten/Vad‐galler/Ridning/

http://www.lrf.se/Upplevelser/Ridning‐och‐korning/Allemansratt‐till‐hast/

http://www.lrf.se/PageFiles/30119/Allemansratt_till_hast.pdf

Alla som är intresserade av att rida i Gyaskogen är välkomna till mötet. Sprid gärna inbjudan till andra som du tror kan vara intresserade.

Välkommen!