Stehags intresse- & försköningsförening

Idédokument om Södra stambanans utveckling

Otroligt många konkreta och positiva idéer kom upp på gårdagens idémöte om Stehags framtid. Mer om det kommer så snart vi har hunnit sammanställa allt.

Jag var moderator för arbetsgruppen om trafik och byggande på framtidsdagen igår och fick då höra om ett idédokument som tagits fram av kommuner, regioner och näringsliv i Södra Sverige. Nu har jag tittat närmare på det och förstår oron. Idédokumentet kom från en konsultbyrå i februari i år, och har beställts av organisationen Stambanan.com (består av 27 kommuner, 5 regioner och näringslivet) i syfte att lyfta frågan om nya spår på södra stambanan. De skriver i rapporten att den inte är en del av Trafikverkets formella planering av infrastrukturen, men här behöver vi verkligen vara uppmärksamma på vad som händer de närmaste åren och bevaka Stehags intressen.

Läs förslagen från idégruppen när det gäller Stehag på sidan 25-26 i dokumentet på www.stambanan.com (Höghastighetsbana på delen Lund C – Hässleholm C). Det är lite oklart exakt hur idégruppen tänker sig dragningen förbi Stehag, men i det alternativ som konsulterna förordar (2b) ser det faktiskt ut som om sträckningen går väldigt nära vår by…

/Nina