Stehags intresse- & försköningsförening

Svar från Eslövs kommun på våra frågor om Gyaskogen

Inga fler avverkningar för i år i Gyaskogen, men kommunen är inte intresserad av något avtal med markägaren kring skötsel av Gyaskogen för att få till stånd ett skogsbruk som tar mer hänsyn till skogens rekreationsvärden. Däremot är kommunen tydlig med att området inte ska bebyggas och att man vill utveckla det som rekreationsområde. Det är i korthet de svar vi fått fram från skogsförvaltare och kommunen när vi försökt få fram fakta om vad som händer med Gyaskogen den närmaste tiden och i framtiden.

Du hittar svaret från kommunen här

De frågor intresseföreningen i Stehag ställde till kommunen:

Delar av frågorna svarade Södra på som sköter avverkningarna i skogen åt skogsägaren. Se nedan.

  • När kan förskolebarn, barn, bybor etc säkert vistas på stigarna i Gyaskogen igen?
  • När kommer stigarna gå att använda igen? Nu är vissa stigar helt blockerade av virke och ris.
  • När kommer elljusspåret att fungera igen?
  • Hur vill kommunen/skogsägaren utveckla Gyaskogens rekreationsvärden?
  • Hur tillämpar skogsägaren Södras naturvårdspolicy (se http://www.sodra.com/Documents/PDF/H%C3%A5llbarhet/Naturvrdspolicy-100427.pdf) när det gäller den långsiktiga skötseln av Gyaskogen?
  • Varför tillämpar skogsägaren inte hyggesfritt skogsbruk som enligt Skogsstyrelsen rekommenderas i den här typen av tätortsnära skog med stora rekreationsvärden, stigar etc (Se http://www.skogsstyrelsen.se/Aga-och-bruka/Skogsbruk/Skota-skog-/Avverkning/Hyggesfritt-skogsbruk/)
  • Varför finns det fortfarande inget avtal mellan kommunen och skogsägaren om skydd av Gyaskogen? Så här står det i Översiktsplanen från 2001: ”Gyabjär: Sammanhängande skogsområde med fornlämningar och ädellövskog med partier av värdefull lundflora. Området har stor betydelse för friluftslivet. Skogsbruket bör även fortsättningsvis vara rekreations- och naturvårdsanpassat genom överenskommelser eller avtal med berörda markägare.”
  • Varför planerar kommunen inte inköp av hela den del av Gyaskogen som har anlagda motionsslingor? (Se förslag till beslut från kommunen om inköp av en mindre del av Gyaskogen)
  • Vilka planer finns från kommunens sida att ändra dragningen av elljusspår/motionsspår i Gyaskogen?
  • Finns det planer på att bebygga delar av Gyaskogen?

Svar från Södras skogsförvaltare 19 oktober 2014 när det gäller fråga 2 ovan:

Efter att ha kört ut virket från slutavverkningen av det ca 25-åriga hybridaspbeståndet nära Stehags samhälle så är planen att köra en mindre volym manuellt avverkat virke på olika ställen längre norrut på skogsägarens innehav ska köras ut under veckan. Där finns alltså en mindre del virke som ligger över en del av stig i nordvästra kanten av skogsområdet. Den senaste veckans regnande, samt dagens, gör dock dessa planer ganska oklara då det är risk att transport med skogsmaskiner i rådande läge skulle medföra alltför stora markskador. Imorgon kommer jag tillsammans med entreprenör att avgöra ifall detta arbete kan göras i veckan. Kommer vi fram till att det inte kan utföras är det osäkert när virke kan transporteras ut.
Vi är färdiga med årets avverkningar.